Cand am descoperit marketingul digital, in urma cu aproximativ 8 ani, se putea ajunge pe prima pagina intr-un timp record, doar facand link exchange cu zeci de alte site-uri. Nici macar nu era necesar ca aceste site-uri sa fie pe aceeasi nisa.
Atat timp cat site-urile care iti trimiteau link, aveau page rank, puteai sa zici ca ai facut link building eficient, mai ales daca aveai si rezultate.
Link exchange-ul a fost intotdeauna o metoda simpla si ieftina de a creste pozitionarea in SERP insa in ultimii ani, ponderea valorii acestei tactici a scazut enorm. Nu doar ca aceasta tactica nu mai are aceleasi rezultate ca in 2012, dar in prezent, schimbul de linkuri facut incorect, poate avea un impact negativ greu de gestionat.
Si atunci, se mai merita in 2020 sa apelam la schimbul de linkuri?
Schimbul de linkuri poate fi inca o unealta importanta in strategia de link building, atat timp cat este facut rar si doar cu site-uri din aceeasi nisa si care pot creste autoritatea site-ului propriu.
Daca ai un site de prezentare in domeniul organizarii de evenimente, sa spunem nunti si botezuri, nu ai vrea sa faci schimb de linkuri cu o firma care are acelasi obiect de activitate. Imagineaza-ti ca plasezi un link pe site-ul tau, in sidebar sa zicem iar proprietarul celuilalt site, face acelasi lucru. Cum ar fi ca tu sa platesti pentru trafic, fie facebook ads sau Google Ads, iar vizitatorii care ajung pe site-ul tau, sa dea click pe pe linkul lor si sa ajunga intr-un final sa cumpere serviciile de la ei? Nu ar fi deloc bine.
Dar daca tu organizezi astfel de evenimente doar in Constanta iar celalalt site cu care vrei sa faci schimb de link, organizeaza doar in Iasi? Atunci ar avea sens sa faceti acest schimb? Dar ce utilitate are acest schimb de linkuri, pentru utilizatorii care viziteaza ambele site-uri?
Dar daca site-ul firmei din Iasi, este creat in urma cu doua saptamani, fiind practic un site nou, fara autoritate. Ce beneficii pentru SEO v-ar mai putea aduce?
Cand decidezi sa faceti sau nu, schimb de linkuri, trebuie sa va ganditi din mai multe perspective si anume:
- Are sens sa fac acest schimb de linkuri?
- Aduce beneficii reale pentru link building?
- Daca nu, macar are posibilitatea de a aduce trafic?
- Sunt cele doua niste relevante?
Daca in urma cu mai bine de 5 ani, puteai face schimb de linkuri cu orice tip de site, astazi situatia este total diferita. Pe vremuri acceasi site-ul unui cabinet stomatologic, iar in sidebar sau in footer, gaseai linkuri catre cabinete de avocatura, site-uri de jocuri si alte nise irelevante.
Ai un stie care are vechime , cat si valori mari la PA(Page Autorithy) si DA(Domain Autorithy)? De ce ai face schimb cu un site construit acum o luna, fie el super relevant cu nisa ta? Nu ai nici un beneficiu real, dpdv SEO. Daca acel site, printr-un miracol, are mii de vizitatori pe zi, ar putea avea sens schimbul de link, in ideea de e primi vizitatori noi, altfel doar site-ul nou ar avea beneficii reale.
Schimbul de linkuri poate fi o unealta utila si in 2020, doar daca este facut cu cap. Un site nu ar trebui sa faca mai mult de 3-5 astfel de schimburi si asa cum am mentionat de mai multe ori in continutul articolului, ar trebui sa fie foarte relevant cu continutul propriului site.
Riscam penalizare de la Link Exchange?
Riscul de a primi o penalizare de la Google, este destul de mare, daca veti abuza de schimbul de linkuri sau daca veti face acest schimb, cu site-uri care nu sunt bine vazute de Google. Site-urile de pariuri, adult, warez, filme online si altele de genul, care incalca termenii si conditiile Google, sunt cele de evitat, daca mai era nevoie sa specific.
Apoi penalizarea poate veni si de la folosirea excesiva a cuvantului cheie principal in ancora acestor linkuri. Daca faci 5 schimburi de link, nu pune pe toate cele 5 site-uri, aceeasi ancora. Mai bine, nici nu folosi “money keywords”. Incearca sa folosesti numele de brand in diverse forme.
Cum as face eu?
In final, vreau sa va dau un exemplu, de cum as face eu schimb de link cu site-ul meu mergpemunte.ro
In primul rand, nu as avea nici o limita de 3-5 schimburi de link, asta pentru ca site-ul este personal si nu este o afacere. Pe homapege, in sidebar, as crea o mica lista careia i-as pune un titlu de genul “recomand” “citesc si” “blogroll” unde as lista alte bloguri similare cu al meu.
In cei 3 ani de colindat prin Muntii Romaniei, am cunoscut multi oameni de munte care scriu jurnale pe site-urile proprii, Cu acestia inca nu am discutat despre schimbul de linkuri insa de acolo as incepe.
La fel de bine as putea lista si site-uri care vand articole de drumetii. Toate au super mare relevanta iar eu nu voi risca niciodata o penalizare pentru ca ancorele vor fi mereu numele de brand si anume mergpemunte.ro www.mergpemunte.ro mergpemunte etc
Daca as face 10 schimbrui de link, mi-ar creste ratia ancorelor cu textul “mergpemunte.ro” insa nu ar fi nici o problema, chiar si daca ar fi 90%. O astfel de strategie m-ar ajuta si in ideea in care, ulterior, as crea linkuri catre hompage cu ancore specifice de genul “drumetii montane” “drumetii in Carpati” “trekking Romania” si altele.
Fiindca am creat linkuri cu numele site-ului (prin link exchange), am scazut densitatea ancorelor si astfel as putea crea noi linkuri cu ancore specifice, fara sa imi fie teama de o penalizare.
Si ca sa va zapacesc si mai tare :)) O sa va prezint situatia si invers. Daca as crea mai intai linkuri cu ancore avand cuvinte cheie, ulterior crearea de 10 linkuri noi prin schimb, ar da peste cap ratia deja creata.
Dar, pentru mine ar avea sens toate acestea. Site-ul meu are vreo 3 ani vechime in timp ce blogurile despre care va ziceam, sunt mai vechi, deci posibil sa aibe o autoritate mai mare. Asta voi verifica in momentul in care voi dori sa fac un schimb anume. Apoi utilizatorii care ajung pe site-ul meu, nu ar gasi nimic deranjant la o lista de alte bloguri similare. Din contra, ar fi resurse utile pentru ei.
Daca ai un magazin online, nu vad utilitatea unui schimb de linkuri cu un alt magazin la fel.
Cea mai buna varianta? Schimbul de linkuri in 3!
Link exchange 3 ways, este cea mai simpla varianta de a nu risca nimic, atunci cand faci link building in acest mod.
Sa zicem ca ai 2 site-uri, dintre care unul principal, unde se intampla vanzarile iar unul secundar unde ai doar cateva informatii, blog sau este o subnisa. De exemplu un service de laptopuri poate avea si echipa care repara tablete. Ai putea sa oferi un link de pe site-ul secundar, cel cu tablete si tu sa primesti link catre cel de laptopuri.
Dar pentru ca acest lucru sa fie eficient, trebuie ca cele doua site-uri ale tale, sa aibe ip-uri diferite, din clase diferite, astfel incat sa nu fie usor de reparat legatura intre cele site-uri.
Aceasta este cea mai sigura varianta, daca doresti sa faci schimb de linkuri si nu vrei sa risti nimic. In 2020 mai poti profita de schimbul de linkuri insa nu in modul traditional, spammy, asa cum se facea pe vremuri.